Syrianska FC

DEN GLOBALA KLUBBEN FRÅN SÖDERTÄLJE

Syrianska Norsborg

Syrianska FC från Södertälje

Syrianska FC som även går under namnet Syrianska Football Club bildades år 1977 av syrianska ungdomar i Södertälje. Under åren har klubben klättrat i seriesystemet och efter bara två år i superettan kunde de 2010 avancera till Allsvenskan. De lyckades inte befästa sin plats i Allsvenskan under en längre tid utan åkte ner till Superettan. Inför säsongen 2020 föll de ytterligare en division och spelade i Division 2. Laget har en bred supporterbas och hängivna fans över hela världen som livligt diskuterar lagets framgångar och motgångar på Syrianska FC forum.

Syrianska FC är inte den enda syrianska fotbollsklubben i Sverige. En av de bästa i Sverige är Syrianska Norsborg från Botkyrka kommun som bildades 1980 och som idag går under namnet Arameisk-Syrianska Botkyrka IF.

Arameisk-Syrianska

Syrianska FC har en global supporterbas

Det arameiska-syrianska folket har inte ett officiellt landslag och därför får Syrianska FC ibland agera ställföreträdande landslag för dem. Folkgruppen har sitt ursprung i Libanon, Syrien, Irak och Turkiet men är idag utspridd över hela världen och utgör FC Syrianska globala supporterbas.

Som följd av att klubben har en stor andel internationella supportrar så blev deras avancemang till Allsvenskan 2020 omnämnt i många utländska medier. Även här i Sverige fick laget stor uppmärksamhet genom dokumentärer, tidningar och TV-program. FC Syrianska har en låt som deras supportrar sjunger inför varje match som heter ”Ahna Kolan Suryoye”.

Syrianska FC - tvångsnedflyttade till Division 2

Efter att Syrianska FC slutade på sista plats i Superettan säsongen 2019 flyttades de ned till Division 1. I början av 2020 beslutade Svenska Fotbollsförbundet om ytterligare nedflyttning till Division 2 eftersom klubben inte betalat arbetsgivaravgifter och hade skulder till staten.

Syrianska hade även obetalda skulder till Svenska Fotbollsförbundet och de förbjöd klubben att registrera nya spelare innan dessa var betalda. Disciplinnämnden beslutade om tvångsnedflyttning trots att skulderna var betalda vid tillfället för omröstning. Syrianska FC överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden i mars 2020. Nu spelar laget i samma division som Arameisk-Syrianska Botkyrka IF.

Syrianska FC

Kända spelare Syrianska FC

Flera framgångsrika spelare från Syrianska FC har efter spel i klubben gått vidare till spel i Allsvenskan och europeiska ligor. Några av de mest kända är Sharbel Touma som spelat i Djurgårdens IF, AIK och nederländska FC Twente, Suleyman Sleyman som spelat i Hammarby IF och Louay Chanko som spelat i Malmö FF, Djurgårdens IF och Hammarby IF. Klubbens spelare och deras framgångar diskuteras livligt på Syrianska FC forum av fans runt om i världen.

En annan känd spelare från Syrianska FC är Mattias Meta som spelar många landskamper för med P15, P16, P17, P18 och P19 landslagen. Hans spel var särskilt utmärkande under tiden i P18 och P19-tiden. Johan ”Fimpen” Bergman är en annan välkänd karaktär som representerat klubben. Han blev känd efter filmen ”Fimpen” som han medverkade i som 6-åring tillsammans med svenska landslaget.

Syrianska Norsborg

Sharbel Touma

Syrianska Norsborg

Louay Chanko

Syrianska Norsborg

Suleyman Sleyman

Syrianska Norsborg

Mattias Meta