Arameisk-Syrianska

NORSBORGS STOLTHET

Syrianska FC

Fakta om fotbollsklubben från Botkyrka

Det har hänt en hel del sedan Arameisk-Syrianska grundades 1980. Klubben har hunnit byta namn tre gånger. Numera samarbetar man med Botkyrka Kommun, och man har därför lagt till Botkyrka i namnet. Laget är lite av konstgrässpecialister, tack vare en hemmaplan som försetts med underlaget. Man fostrat en rad spelare genom åren och ungdomsverksamheten har utökats. Idag har man fotboll för alla åldersgrupper från knattar till seniorer. Arameiska Syrianska p07 är för övrigt en av de mest eftersökta termerna relaterade till laget. Sedan 2007 har Arameisk Syrianska IF en egen supporterklubb.

Supporterklubben har nära band till den Arameisk-Syrianska Förening i Norsborg och den syrianska ortodoxa kyrkan. Vi på Syrianska Norsborg är partipolitisk och religiöst obundna, men vi rapporterar ändå om sådant om rör supporterklubben.

Arameisk-Syrianska

Syrianska Norsborg - tiden i Division 1 Norra

De säsonger som många supportrar av Arameisk-Syrianska minns med lite extra värme är de mellan 2008-2010. Då spelade klubben tre säsonger på raken i Division 1 Norra, den tredje högsta serien i Sverige.

2016 lyckade man återigen ta sig upp ett snäpp i seriesystemet och säsongen 2017 spenderades ännu en gång i Division 1 Norra. Den gången höll man sig kvar i två säsonger innan det blev dags för nedflyttning till Division 2 Södra Svealand. Man har som uttalat mål att klättra uppåt i seriesystemet.

Arameisk-Syrianska - hemmamatcher på Brunna IP

Arameisk-Syrianska spelar och tränar på Brunna IP. Anläggningen är relativt modern och har både utom- och inomhusplaner. Utomhus finns en 11-manna gräsplan och en uppvärmd konstgräsplan för spel under vinterhalvåret. Brunna IP rymmer även en inomhushall som försetts med konstgräs. Mer info om vilken plan som kommande matcher spelas på hittas t ex på Soccerway.

Det har spelats flera minnesvärda derbyn mot Syrianska FC på Brunna IP. Många minns matcherna i Division 1 Norra 2018 då publiksiffrorna var på topp under matcherna mellan de båda syriansk-svenska lagen. När det är derby-dags är det fri entré och alla hemmasupportrar bjuds på gratis korv med bröd.

Arameisk-Syrianska

Arameisk-Syrianska - kända spelare genom åren

Flera spelare i Arameisk Syrianska IF har gjort avtryck i fotbollsvärlden. Nahir Oyal gjorde debut för Arameisk-Syrianska 2008. Han spelade sedan för Syrianska FC i Allsvenskan och 2012-2015 hade han kontrakt med Djurgårdens IF. Under 2018 blev Oyal assisterande spelande Arameisk-Syriansk tränare. Mittfältaren Artin Borsali har varit uttagen till Syriens U23-landslag. Anfallaren Filip Korkes har spelat i Superettan för Assyriska och Syrianska FC innan han kritade på för Arameisk-Syrianska 2018.

En annan namnkunnig person i Arameisk-Syrianska är Louay Chanko. ”Lolo” kom dock till laget som tränare efter avslutad karriär, dessvärre gick det inget vidare och han gav upp tränaruppdraget efter endast tre månader. Som spelare har Chanko spelat i Allsvenskan, Greklands superliga, danska superligan samt de svenska och syriska landslagen. En annan spelare i laget som fått medial uppmärksamhet är målvakten Hampus Elgan, han spelade tidigare handboll i Elitserien.

Syrianska Norsborg

Nahir Oyal

Syrianska Norsborg

Artin Borsali

Syrianska Norsborg

Hampus Elgan

Syrianska Norsborg

King Hägg-Obinongo