Fotbolls loggor talar sitt tydliga språk. Oavsett vilket lag du hejar på, från vilken liga och från vilken världsdel så har alla fotbollsklubbar en sak gemensamt: en fotbollslogo. En kanske kan tycka att en fotbollsklubbslogo är obetydlig, men tvärtom, den har en enorm betydelse både för klubben och för fansen. Inte nog med att den står för klubbens historia, utan ofta präglar den även lagets tröjor. Även Syrianska FC har en fotbollslag logo som talar sitt tydliga språk.

Snygga fotbolls loggor – de 25 högst rankade

Det finns lika många, om inte fler, åsikter om vilken eller vilka fotbollslagsloggor som är snyggast. Ofta är åsikterna väldigt förknippade med laget man hejar på. Den kända fotbollstidningen Marca gjorde en undersökning och av 14 000 000 röster valdes Raja Casablanca till världens snyggaste fotbollslogo med 3,5 miljoner röster, och det är en logo man inte glömmer i första taget. Tyvärr var inga av de svenska lagens loggor med i de 25 högst rankade loggorna, men vi vet alla att Syrianska FC ligger i topp!

Varför ändrar lagen sina loggor?

Det händer ibland att vissa lag ändrar sina loggor efter ett antal år med samma logo, vilket brukar ha både en positiv och negativ inverkan på fansen. Det är ofta en designbyrå som står bakom ändringarna. Vissa älskar förändringen medan vissa blir upprörda och arga då plötsligt deras nyinköpta merch med lagets logo plötsligt blir inaktuella. Liverpool FC, ändrade sin logo inför 125-års jubileet 2017. De behöll de viktigaste detaljerna från föregående logo men förenklade den i helhet. Detta var inte speciellt populärt bland fansen då, men nu har de tagit lagets nya logo till sina hjärtan. Den största förändring skedde dock när Vincent Tan ändrade hela Cardiff’s ställ från blått till rött, och samtidigt logon till en drake då det skulle sälja mer i Asien. Det gick inte som planerat och redan efter tre säsonger bytte klubben tillbaka till den ursprungliga blå färgen.

Vikten av lagets logo

Som du säkert har märkt bär spelarna alltid logon på vänster bröst. Anledningen är ganska enkel, den sitter närmast hjärtat. Det är likadant i alla sporter och inte bara fotboll då spelaren skall vara stolt över att bära lagets namn och märke. Fotbolls loggor spelar även en viktig roll klubbarna, precis som med alla företagslogos.

De snyggaste allsvenska loggorna

En av favoriterna i Allsvenskan är AIKs logo. Vad det beror på vet vi inte helt säkert, men det kan bero på färgvalet svart och gult eller på enkelheten. Oavsett så gäller vissa regler för att få använda klubbarnas logos. Vill du använda någon av klubbarnas logo måste du antingen få godkänt från klubben i fråga eller från Svensk Elitfotboll. Även själva ligan har en egen logo, vilket ytterligare visar på vikten av att ha en logo oavsett vilken typ av förening eller företag det gäller. Vill du veta mer om klubbarnas historia och logos finns det mängder med fakta på svenskafans.se.

Fotbolls loggor är lika viktiga som företagslogos

Att ha en logo som folk känner igen är a och o inom alla branscher. Visst är det kanske lättare att känna igen IFK Göteborgs logo eller Syrianska FCs än ett litet privatägt företag inom entreprenad, men betydelsen för båda är precis lika viktig. Många av klubbarna drivs som företag och har de inte en snygg logo som betyder något för fansen så säljs det inte lika mycket varor från klubbens shoppar.