Svensk klubbfotboll har två professionella divisioner med lag från hela landet, Allsvenskan, som är den högsta, och Superettan som är den näst högsta. Allsvenskan har funnits sedan år 1924 medan den näst högsta divisionen hette division två fram till 1986 och kallades för division ett fram till 1999. Namnbytet till Superettan var ett försök att höja statusen för denna division, vilket har lyckats över förväntan. Publikrekord för enskilda matcher i Superettan ligger på över 30 000, och så många kom aldrig och tittade på någon match i division ett eller två.

Serien

I Superettan spelar 16 lag och lagen kommer från hela Sverige. Varje lag möts två gånger, en gång hemma och en gång borta och vid seriens slut avancerar de två främsta lagen direkt upp till Allsvenskan. Laget som kommer trea i Superettan får kvalspela mot det tredje sämsta laget i Allsvenskan om en plats. De två lag som kommer sist och näst sist i Superettan flyttas direkt ner till division ett. Lagen som kommer trea och fyra från slutet i Superettan får kvalspela mot lagen som kommit på andra plats i division ett (division ett består av två serier, division ett södra och division ett norra).

Lagen

En anledning till att Superettan blivit så populär är blandningen av lag. Lagen i Superettan består dels av gamla etablerade lag med mycket rutin som haft en dålig säsong och blivit nedflyttade från Allsvenskan till Superettan. Andra lag i Superettan är unga hungriga lag som på kort tid avancerat genom fotbollens seriesystem. Det finns också lag som etablerat sig i Superettan och spelat där under ganska lång tid, lag som gärna vill upp till Allsvenskan men som än så länge inte riktigt lyckats ta sig hela vägen dit. Att ta sig till Allsvenskan är målet för alla lag i Superettan och alla satsar allt för att kunna uppnå detta mål och det är det faktum som gör Superettan så underhållande.