Den högsta serien inom svensk klubbfotboll kallas för Allsvenskan och denna serie har gamla anor. Allsvenskan har spelats sedan 1924 och det är en serie där de allra bästa lagen från alla delar av Sverige möts. Allsvenskan har under årens lopp ändrat format ett antal gånger, till exempel fick inte lag från norra Norrland delta i början och antalet lag i Allsvenskan har också varierat. Idag spelar 16 lag i Allsvenskan och varje lag möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Det lag som vinner Allsvenskan blir svenska mästare, lagen som kommer på femtonde och sextonde plats flyttas direkt ned till Superettan och laget som kommer på fjortonde plats får kvalspela mot laget som kommer på tredje plats i Superettan.

Proffs

Ibland hör man att någon svensk spelare som spelar i Allsvenskan skall lämna Sverige för att bli proffs utomlands. Allsvenskan är också i huvudsak en proffsserie. Framstående spelare i storlag får bra betalt, vissa spelare tjänar flera miljoner per år medan en del spelare, spelare som inte lyckats ta en plats i den ordinarie truppen inte tjänar något alls. De flesta spelare i Allsvenskan har en relativt normal lön på kanske 400 000 kronor per år. Lönerna i Allsvenskan går inte att jämföra med lönerna i exempelvis de spanska eller italienska ligorna, men visst är majoriteten av spelarna även i Allsvenskan proffs.

Inkomster

Klubbarna i Allsvenskan har stora utgifter för spelarlöner, resor, arenor med mera. Intäkterna kommer dels från biljettförsäljning men också från sändningsrättigheter och från sponsorer. Ytterligare en stor intäkt kommer från spelarförsäljningar. Spelet i Allsvenskan håller inte riktigt samma klass som spelet i de stora europeiska ligorna, och duktiga spelare vill ofta lämna Allsvenskan för att prova på att spela i någon europeisk klubb, där lönerna dessutom är högre. Även om spelet i Allsvenskan inte riktigt är av samma kvalitet som i de riktigt stora europeiska ligorna är Allsvenskan mycket underhållande och publiksnittet ligger på nästan 10 000 åskådare per match.